16-09-2018

Ø-liv

Næste

uges

plan

finder

du 

HER

 

 

 

 

 

Idag har jeg været lidt langsom til at få skrevet mit søndags-indlæg. Ikke fordi jeg ikke ved hvad jeg skal skrive, jeg har såmænd masser på hjerte, men fordi jeg lige skulle finde ind til den rette kontekst.

I sidste uge blev jeg bedt om at skrive lidt om det at leve billigt, hvoraf jeg lavede et forslag til en Selvforsynings-Madplan. Når man vælger at undervise hjemme, så er økonomi helt klart et emne der er på spil, da der ikke gives tilskud til hjemmeundervisning i Danmark. I min research idag, var jeg forbi en blog, som meget åbent og ærligt ofte beskriver de udfordringer og glæder der kan være ved hjemmeundervisning.

I dette blog-indlæg står der blandt andet at man, når man vælger at følge sit hjerte, og deraf ender med at gå imod normen, ofte kan få udfordringer med økonomi, ensomhed og eksklusion. Den gik jeg så og tyggede lidt på - for jeg vil medgive at der er noget om det. Og jeg måtte også lige give mig selv tid til at mærke efter, hvad status er på økonomi, ensomhed og eksklusion hos mig selv. Mit i mine tanker blev jeg afbrudt af en mail der tikker ind på min telefon. Det er en mail vedr. en nystartet forening her på øen, hvor jeg er kasserer. Jeg ringer til formanden, som er generationen ældre end mig. Udover det relevante vi skulle snakke om, blev det til en snak om løst og fast. Og efterfølgende havde jeg fundet mit svar på, hvad status er på økonomi, ensomhed og eksklusion for mit eget vedkommende. For mig er ø-livet helt klart en fordel, når jeg hjemmeunderviser.

Økonomi

Som den trofaste læser nok har bemærket, så har vi stor glæde af naturens ressourcer. Øen her er bilfri og fredet, så det er et godt sted at samle uspolerede ingredienser til sit køkken. Derudover er taknemmelighed en stor del af vores hverdag. Folk her er ikke stressede og har dermed tid til omtanke. Derfor kan vi f.eks. opleve at nogle, som skal på ferie i længere tid, kommer og spørger om vi vil have det mælk osv. som de ikke får brugt inden. Og selvfølgelig vil vi det. Jeg siger altid ja tak, og lærer også børnene at gøre det. Jeg synes generelt at man må lære børnene at møde verden med JA og positiv indstilling, i stedet for NEJ og mistro. Der var en på et tidspunkt som sagde; 'ja det er ikke fordi jeg ikke tror du giver børnene mad selv, for det ved jeg du gør, men jeg tænkte bare det var dumt at smide det ud, hvis I kunne få glæde af det'. Og det er jeg fuldstændig enig i. Men for nogle vil det nok være en overvindelse og jeg skulle da også lige vænne mig til det, da jeg flyttede herover, for det var ikke noget jeg var vant til fra fastlandet, men jeg er virkelig taknemmelig over at være omgivet af den omtanke, og det skaber enorm glæde herhjemme, fordi det ikke kun er selve det folk kommer med, men netop den omtanke de gør det med, som har en betydning. Der er nogle som har tænkt på os, uden egentligt at behøve det. Og det leder frem til næste punkt som er:

Ensomhed

Hvis man skulle føle sig ensom skulle det nok være her. Langt ude på landet på en lille ø, med begrænsede antal færgeafgange. Men det er netop fraværet af stress der gør, at man ikke føler sig ensom. Der er altid folk der har tid til en snak. Og så oplever jeg også at det er en kæmpe bonus at alder ikke har den store betydning her. Der bor kun lidt over 100 mennesker, så man kan ikke forvente at der er 20 fra ens egen generation - i hvert fald ikke når man har min alder. Men det er en kæmpe gave at snakke med folk, som har en lang livserfaring. Derudover har jeg også bemærket at jeg kender folk ud fra det indtryk jeg har fået af deres person, og faktisk i mange tilfælde først langt senere finder ud af, hvad de har beskæftiget sig med i deres arbejdsliv. På fastlandet oplever jeg ofte at man defineres af ens arbejde, men allerede der bevæger man sig ud i for-forestillinger, i stedet for at møde andre mennesker med et åbent sind. På de syv år jeg nu har boet her, har jeg lært så utroligt meget om mig selv at jeg aldrig ville kunne gå tilbage til den jeg var før, og det er helt klart fordi jeg er omgivet af så koncentreret en mængde af forskellighederne i samfundet.

Eksklusion

Som hjemmeunderviser kan man sikkert godt føle sig ekskluderet på nogle punkter. For mit eget vedkommende er jeg meget bevidst om, hvilke sociale arrangementer jeg deltager i og hvilke jeg styrer udenom. For i en stor mængde af mennesker, som har travlt med at tale om huslån, billån, nyt køkken osv. kan jeg godt sidde og tænke: 'hvad laver jeg dog her'. Og der kan man godt blive ramt af en følelse af eksklusion. Men der er internettet helt klart en fordel. Her er hele verden åben og jeg kan finde min inspiration i de mennesker, som inspirerer mig og det vil jeg helt klart anbefale folk der overvejer hjemmeundervisning. Input udefra er vigtigt for at udvikle sig og med internettet har man muligheden for selv at styre hvad man vil påvirkes af.

 

09-09-2018

Selvforsynings-Madplan

Næste

uges

plan

finder

du 

HER

 

 

 

 

Et af de klassiske spørgsmål, når folk overvejer hjemmeundervisning er:

"Hvad med økonomien?"

Og det er helt klart en faktor man skal medtænke i sine overvejelser, for der er ingen økonomiske tilskud at få for at undervise sine børn hjemme - det er for egen regning. Jeg er flere gange blevet spurgt til det og et af mine svar er knyttet til stedet vi bor. Vi er omgivet af den skønne natur, hvor der er mange ressourcer at hente og det er ikke en uvæsentlig detalje i vores økonomi. Da jeg uddannede mig til pædagog havde jeg natur- og friluftsliv som linjefag og det er blandt andet de kompetencer jeg benytter mig af, når jeg udbyder kursus.

Alting har en pris og hvis man overvejer hjemmeundervisning skal man også være indstillet på at det kan være nødvendigt at rydde ud i budget-posterne. Eksempelvis kan man overveje om man behøver at have en bil, når nu børnene ikke skal fragtes på daglig basis. Men det er en individuel prioritering, som det er svært at sige noget generelt om. Derfor vil jeg her dele en madplan, hvor der løbende vil blive linket til opskrifter. Den skulle gerne minimere udgifterne til de daglige indkøb.

Mandag

Mandag er grød-dag.

Da søndagen ikke kræver det store forarbejde på madlavningsfronten, kan man overveje at forberede grøden allerede søndag, og så sætte den i en høkasse eller pakke den ind i en sovepose, men det kommer an på, hvilken slags grød der er tale om. Lav under alle omstændigheder rigeligt, da du skal bruge resten imorgen. Laver du frugtgrød, så gem en rest til lørdag/søndag. Mangler du inspiration, så prøv min opskrift på øllebrød.

Tirsdag

Tirsdag bruger man grødresterne fra igår, til at lave klatkager. (Husk at gemme en lille rest til lørdag/søndag, hvis du har lavet frugtgrød).

Hvis man har lavet frugtgrød, kan det være nødvendigt at tilføje gryn til grøden, for at lave klatkager, men mere om det i selve opskrifterne. Skulle der være nogle tilbage, kan de opbevares i køleskabet og spises som mellemmåltid eller måske morgenmad.

Onsdag

Onsdag er suppe-dag.

For at få en kraftfuld suppe kan man overveje at forberede den om morgenen, så den kan stå og simre i løbet af dagen, det giver også en dejlig duft af tid og hjemlig hygge.

Mangler du inspiration er her link til brændenældesuppe.

Torsdag

Torsdag bruges fyldet fra suppen til at lave en dip til tortillachips.

Udgangspunktet er at man blender det og tilføjer krydderier. Den simple version er at købe en eller to poser Burrito Spice Mix, men man kan også samle sine egne krydderier i naturen. Mere om det senere. Selve suppen gemmer man i køleskabet, den kan drikkes i løbet af dagen i stedet for kaffe eller the. Findes der noget skønnere end en kop varm suppe, når man har været i skoven og samle forråd.

Fredag

Fredag er pizza-dag.

Fyldet til pizza'en er resten af det dip man lavede igår. Gem dog en lille smule i et glas, så det kan bruges som smørepålæg søndag. Et lille tip er at putte ost på pizza'en først og så fyld bagefter. Så virker osten som bindemiddel mellem bund og fyld - meget smart når små børn skal spise, uden at tabe fyldet. Man kan også undlade osten, det er smag og behag. Og skulle der blive pizza tilbage, så er det selvfølgelig bare ind i køleskabet med den, den skal sikkert nok blive spist i løbet af weekenden.

Her kan du finde en opskrift til selve pizzabunden.

Og HER kan du finde inspiration til fyldet.

Lørdag

Lørdag er pandekage-dag.

Vi har en pandekagemaskine, som vi sætter hen på spisebordet, og så bliver pandekagerne lavet i takt med at vi spiser dem. Det er en hyggelig måde at få samlet familien. Er der dej tilbage kan det gemmes i køleskabet, og bruges til mellemmåltid eller måske morgenmad. Det samme gælder selvfølgelig hvis der er pandekager tilbage. Hvis du har gemt en rest frugtgrød fra mandag kan den spises sammen med pandekagerne - gem lidt til imorgen.

Søndag

Søndagens menu er brød og rester. 

Det kan eksempelvis være at man har gemt lidt dip fra torsdag, som så kan bruges som smørepålæg. Eller måske har man gemt en rest frugtgrød fra om mandagen, som kan bruges som marmelade.

Det var udgangspunktet, som løbende vil blive udbygget med links til opskrifter, men foreløbigt god fornøjelse og del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet herunder.

02-09-2018

Eftertænksomhed

Næste 

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uden dig har kolde spekulanter

skabt en hverdag uden lys og luft, 

uden tid til børn og gamle tanter,

uden fuglesang og blomsterduft. 

Uden dig må glæden gå på krykker,

uden dig må livet gå i stykker.

Citat fra salme 369 vers 2 i den danske salmebog.

Du tænker måske, "hvad er nu det?", men som den trofaste læser ved, så sker det at jeg fra tid til anden er i kirke, enten for at spille orgel eller for at synge. Sidste søndag var jeg således i kirke for at synge og i den sammenhæng blev jeg mindet om denne salme. Teksten om at der ikke er tid til børn og gamle tanter, vil mange sikkert kunne nikke genkendende til, men det var ikke det der skabte eftertanke for mig, det var at salmen er skrevet i 1982. Det var det år jeg flyttede til Gistrup, hvor mine barndomsminder er fra. 

To spørgsmål kredser i den sammenhæng rundt i mine tanker:

Var det en generel opfattelse allerede i 1982, at der ikke var tid til børn og gamle tanter?

Er det i virkeligheden kun de voksne som oplever at der ikke er tid - hvilke barndomsminder bliver der skabt i dagens samfund?

26-08-2018

Fødselsdagsbowle #3

Morgenbrød #2

Æblechips med kanelsukker

Kanelsirup 

Kanel-knækbrød

 

 

 

 

 

Næste uges plan finder du HER

I denne uge havde 7. klasse fødselsdag og det blev selvfølgelig fejret på dagen, selvom det også var blevet fejret i weekenden. Derfor har jeg også kreeret endnu en version af fødselsdagsbowle, som jeg vil dele med jer idag.

Denne gang brugte jeg nogle æbler, som var blæst af træet, før de var modne. Jeg fjernede kernehuset og skar æblerne i skiver på vores pålægsmaskine (1 mm er passende). Jeg fyldte skålen næsten helt op med æble-skiverne. Jeg dryssede 32 g. citronsyre udover skålens indhold (det var lige den mængde der var i én pose). Derefter hældte jeg 1 liter vand, 1 kg sukker og en hel del kanel (nok til at vandet blev helt brunt) i en gryde og bragte det i kog, indtil sukkeret var smeltet. Jeg tilsatte en ganske lille tår atamon og hældte så sukkervæsken udover æble-skiverne. Derefter dækkede jeg skålen til med en tallerken og stillede den i køleskabet.

Morgenbrød #2

Den vigtigste ingrediens er Surdej. Man skal bruge en bradepande med bagepapir i. Jeg er selv meget glad for bagepapir af silikone, som kan bruges igen og igen. Det er også en del af vores forsøg på at blive fri for skrald. Der tages surdejs-stykker op med en grydeske. Surdejs-stykkerne lægges i bradepanden med en lille smule mellemrum, så de bliver til selvstændige stykker, når de bliver bagt. Dernæst pensler jeg dem med væsken fra bowlen. Så tager jeg æble-skiver fra fødselsdagsbowle #3 og lægger en æble-skive på hver bolle. Jeg laver en udhulning i dejen i midten af hver æble-skive og lægger så en klat æble'honning' deri - det kan også være en klat syltetøj eller gelé. Så skal de bages i 25-30 minutter ved 200 grader almindelig ovn. Jeg skal hilse fra børnene og sige at hvis man dypper bollen i sukkerskålen med den øverste side nedad, så bliver det nærmest som en berliner.

Æblechips med kanelsukker

Til æblechips bruger jeg bageristen - har du flere riste og plads til dem i ovnen, så brug endelig så mange som muligt, så går det hurtigere. Jeg varmer ovnen op til 110 grader varmluft. Æble-skiverne fra skålen lægger jeg på bageristen - uden at de ligger ovenpå hinanden. Når ovnen er varm sættes bageristen ind i 45 minutter. Æblechipsene er lidt bløde når de er varme og skal tages af bageristen lige når de kommer ud af ovnen, for ikke at klistre fast, når de størkner. De lægges i en skål eller et glas - gerne med låg, så er man sikker på at de ikke bliver bløde, når først de er størknet. Det kan være en fordel at lade dem køle af på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer sammen, før de lægges i glasset. Proceduren gentages indtil skålen er tom for æble-skiver.

Kanelsirup

Jeg hælder saften i en gryde, gennem et klæde, så bundfaldet af kanel ikke kommer med. Jeg bringer væsken i kog og koger den, indtil den har en passende konsistens som sirup. Så hælder jeg min kanelsirup på en lille flaske - brug en tragt, så undgår du at halvdelen ligger på køkkenbordet. 

Kanel-knækbrød

Til mit kanel-knækbrød bruger jeg bundfaldet af kanel fra fødselsdagsbowle #3 og så selvfølgelig Surdej. Jeg tager en stor klat dej med en grydeske og putter den i min røreskål. Så blander jeg mel i dejen, så den er mere tør end våd. Dernæst ruller jeg den ud på bagepapir, så den bliver så tynd som overhovedet muligt. Et lille tip er at smøre kagerullen ind i olie, så dejen ikke hænger fast på kagerullen. Det er lettest at rulle dejen ud på bagepapiret først og så løfte bagepapiret over på bagepladen bagefter. Så prikker jeg huller i dejen med en gaffel - der skal være helt fyldt med små huller. Så pensler jeg dejen med bundfaldet fra fødselsdagsbowle #3 og så mangler knækbrødet bare at blive bagt. Det skal bages ved 200 grader almindelig ovn i 15-20 minutter. Det er vigtigt at det bliver bagt nok for at blive sprødt, samtidig skal man også passe på at det ikke bliver brændt. Så når der er gået 15 minutter skal man holde øje med brødet de næste 5 minutter. Hvis det begynder at blive mørkt, inden de 5 minutter er gået, tager man det ud af ovnen. Når det er kølet af kan det brækkes over i stykker. Det er eksempelvis rigtig godt at have med på tur som alternativ til kiks el. lign. 

Ja det blev så til endnu en fødselsdagsbowle og rent faktisk har jeg endnu en i støbeskeen. Men foreløbig god uge til jer alle.

19-08-2018

Skolestue

Næste

uges

plan

finder

du 

HER

 

 

Jeg tog dette billede første skoledag, inden jeg kaldte børnene til. Bordet her, som jo altså også er vores spisebord, er omdrejningspunktet for hele dagen. Når skoledagen er igang er jeg at finde her, hvis man har brug for hjælp. Nogle vælger at sidde ved bordet og arbejde, andre går afsides for at læse i ro. Nogle ting arbejder de selvstændigt med, andre ting hjælper jeg med. Jeg har sagt det før, men det kan nu godt tåle at blive gentaget; rammerne er utroligt vigtige når man skal lære. Derfor er det ikke tilfældigt at der kun er Trip Trap stole rundt om bordet - ja faktisk har vi endda en mere, den står ved klaveret, og bliver så sat til bordet, hvis vi har gæster. De fleste voksne kigger lidt skeptisk rundt og er i tvivl om, hvor de skal sætte sig, 'for der er jo kun børnestole'. Men det er altså en generel misforståelse. Trip Trap stole er lavet til at vare hele livet og der har siddet mennesker i alle vægtklasser på vores Trip Trap stole, uden nogle problemer. Der hører faktisk også en lille sjov historie til den misforståelse. Vores højt elskede forhenværende nabo fortalte en dag at der havde været nogle turister forbi en dag vi ikke var hjemme. Først havde de kigget ind af vinduer i vores del af gården, dernæst var de kommet over i hendes have for at small-talke. De sagde: 'vi kan se at der er børnehave i den anden del af gården'. Hun grinede lidt og svarede: 'ja, der er både børn og have'. 

Rigtig god skoleuge til jer alle.