09-09-2018

Selvforsynings-Madplan

Næste

uges

plan

finder

du 

HER

 

 

 

 

Et af de klassiske spørgsmål, når folk overvejer hjemmeundervisning er:

"Hvad med økonomien?"

Og det er helt klart en faktor man skal medtænke i sine overvejelser, for der er ingen økonomiske tilskud at få for at undervise sine børn hjemme - det er for egen regning. Jeg er flere gange blevet spurgt til det og et af mine svar er knyttet til stedet vi bor. Vi er omgivet af den skønne natur, hvor der er mange ressourcer at hente og det er ikke en uvæsentlig detalje i vores økonomi. Da jeg uddannede mig til pædagog havde jeg natur- og friluftsliv som linjefag og det er blandt andet de kompetencer jeg benytter mig af, når jeg udbyder kursus.

Alting har en pris og hvis man overvejer hjemmeundervisning skal man også være indstillet på at det kan være nødvendigt at rydde ud i budget-posterne. Eksempelvis kan man overveje om man behøver at have en bil, når nu børnene ikke skal fragtes på daglig basis. Men det er en individuel prioritering, som det er svært at sige noget generelt om. Derfor vil jeg her dele en madplan, hvor der løbende vil blive linket til opskrifter. Den skulle gerne minimere udgifterne til de daglige indkøb.

Mandag

Mandag er grød-dag.

Da søndagen ikke kræver det store forarbejde på madlavningsfronten, kan man overveje at forberede grøden allerede søndag, og så sætte den i en høkasse eller pakke den ind i en sovepose, men det kommer an på, hvilken slags grød der er tale om. Lav under alle omstændigheder rigeligt, da du skal bruge resten imorgen. Laver du frugtgrød, så gem en rest til lørdag/søndag. Mangler du inspiration, så prøv min opskrift på øllebrød.

Tirsdag

Tirsdag bruger man grødresterne fra igår, til at lave klatkager. (Husk at gemme en lille rest til lørdag/søndag, hvis du har lavet frugtgrød).

Hvis man har lavet frugtgrød, kan det være nødvendigt at tilføje gryn til grøden, for at lave klatkager, men mere om det i selve opskrifterne. Skulle der være nogle tilbage, kan de opbevares i køleskabet og spises som mellemmåltid eller måske morgenmad.

Onsdag

Onsdag er suppe-dag.

For at få en kraftfuld suppe kan man overveje at forberede den om morgenen, så den kan stå og simre i løbet af dagen, det giver også en dejlig duft af tid og hjemlig hygge.

Mangler du inspiration er her link til brændenældesuppe.

Torsdag

Torsdag bruges fyldet fra suppen til at lave en dip til tortillachips.

Udgangspunktet er at man blender det og tilføjer krydderier. Den simple version er at købe en eller to poser Burrito Spice Mix, men man kan også samle sine egne krydderier i naturen. Mere om det senere. Selve suppen gemmer man i køleskabet, den kan drikkes i løbet af dagen i stedet for kaffe eller the. Findes der noget skønnere end en kop varm suppe, når man har været i skoven og samle forråd.

Fredag

Fredag er pizza-dag.

Fyldet til pizza'en er resten af det dip man lavede igår. Gem dog en lille smule i et glas, så det kan bruges som smørepålæg søndag. Et lille tip er at putte ost på pizza'en først og så fyld bagefter. Så virker osten som bindemiddel mellem bund og fyld - meget smart når små børn skal spise, uden at tabe fyldet. Man kan også undlade osten, det er smag og behag. Og skulle der blive pizza tilbage, så er det selvfølgelig bare ind i køleskabet med den, den skal sikkert nok blive spist i løbet af weekenden.

Her kan du finde en opskrift til selve pizzabunden.

Og HER kan du finde inspiration til fyldet.

Lørdag

Lørdag er pandekage-dag.

Vi har en pandekagemaskine, som vi sætter hen på spisebordet, og så bliver pandekagerne lavet i takt med at vi spiser dem. Det er en hyggelig måde at få samlet familien. Er der dej tilbage kan det gemmes i køleskabet, og bruges til mellemmåltid eller måske morgenmad. Det samme gælder selvfølgelig hvis der er pandekager tilbage. Hvis du har gemt en rest frugtgrød fra mandag kan den spises sammen med pandekagerne - gem lidt til imorgen.

Søndag

Søndagens menu er brød og rester. 

Det kan eksempelvis være at man har gemt lidt dip fra torsdag, som så kan bruges som smørepålæg. Eller måske har man gemt en rest frugtgrød fra om mandagen, som kan bruges som marmelade.

Det var udgangspunktet, som løbende vil blive udbygget med links til opskrifter, men foreløbigt god fornøjelse og del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet herunder.