Øllebrød
- uden øl
Så er det blevet vinterferie. Sådan et skoleår er i virkeligheden fyldt med ferier - og det er godt, for det er ikke altid at læring finder sted, på samme tid som undervisningen. Faktisk sjældent. Læring handler om erkendelse og det er derfor ofte gennem meningsfyldt erfaring at den reelle læring finder sted. Et godt eksempel er 5. klasse herhjemme. Læsningen tog for alvor fart da 5. klasse i sin tid begyndte at læse Anders And Junior. Nu er Anders And ikke så spændende mere og jeg har derfor foreslået diverse bøger jeg fandt interessante i 5. klasse. Men det har ingen interesse. Så frilæsningen går med at læse - forholdsvist avancerede - artikler vedr. computer, computerteknik, computerspil osv. Derudover er der faglig læsning og forleden var det Persien der var på dagsordenen. Jeg var faktisk overrasket over hvor godt 5. klasse kunne læse op fra Wikipedia vedr. Persiens kulturhistorie. Men konklusionen blev at læsning af artikler vedr. computer osv. er godkendt som frilæsning - essensen er at lære at læse - og jeg kan konstatere at det virker.
Det var et sidespring - dagsorden idag er at præsentere en simpel opskrift på en grød, som er super hurtig at lave og som ikke kræver nogen særlige ingredienser. Det kan være meget rart, når grød-dagen er mandag, hvor alting tit kan være lidt på hovedet, fordi man lige skal ind i hverdags-rytmen igen.
Det jeg taler om er øllebrød - og selvfølgelig i børnevenlig version, dvs. uden øl. Faste læsere har måske bemærket at mine opskrifter ofte er meget sparsomme på ingredienser. Det er et bevidst valg, da madplanen blev lavet på baggrund af forespørgsel omkring måder at leve billigt. Ofte gør jeg selv det at jeg kigger mig omkring i skabe - og sågar også i haven, for at se om der skulle være noget der kan 'spice' netop denne dags madlavning op. Så opskrifterne skal opfattes som grundopskrifter, der er brugbare som de er, men hvor der også er plads til individuelle tilføjelser.
Til grundopskriften på Øllebrød, skal der således bruges:
200 g. brød
2½ dl. vand
Fremgangsmåden er:
Vand og brød blendes. (Om man bruger almindelig blender eller stavblender er underordnet.)
Et lille tip:
Hvis grøden skal bruges til et lille barn er den spiseklar når den er blendet. Ønsker man den varm, gives den et opkog under omrøring.
Det klassiske er at servere øllebrød med flødeskum. Men der findes mange andre varianter - og den kan også spises uden tilbehør.
Ønsker man den lidt sødere kan man tilføje sukker, sirup, honning el. lign., hvis man giver den et opkog. Alternativt kan man også drysse det ovenpå ved servering.
En mulighed er også at servere den med en klat marmelade eller syltetøj - eller som vi tit har gjort; med en håndfuld hjemmesyltede figner skåret i tern.
Velbekomme