17-08-2018

Morgenbrød #1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag har jeg fødselsdag, så derfor vil jeg lige dele denne opskrift på morgenbrød med jer.

De nysgerrige tænker måske over, hvor gammel jeg nu bliver, når jeg var barn i 80'erne og teenager i 90'erne.

Det er vel nærmest uundgåeligt at man lige sender en tanke tilbage på tiden der er gået, når man har fødselsdag. Udover at jeg var barn i 80'erne og teenager i 90'erne, så boede jeg i Jylland i 80'erne og i Nordsjælland i 90'erne. Jeg tror det er en vigtig detalje i forhold til hvordan jeg har oplevet de to perioder. Jeg blev egentligt født i Skanderborg, men vi flyttede til Nordjylland da jeg var ca. 3 år. Jeg husker absolut ingenting fra de første 3 år og jeg tror det hænger sammen med at rammerne er blevet væk, så der har ikke været noget i mine omgivelser, som kontinuerligt har mindet mig om hint og andet. Så mine minder fra min barndom i 80'erne stammer fra Nordjylland - nærmere bestemt i Gistrup. Det der synes at være essensen af mit barndomshjem er hjemmestrik og paradisæbler - hvis man sådan lige skal gøre det helt kort. Jeg husker når jeg sad i stolen i stuen ved siden af min mor. Hun strikkede - ofte til mig - jeg elskede det hjemmestrik, jeg var meget stolt når jeg kom i børnehave med en trøje min mor havde strikket, for den var noget særligt, den var MIN og min mor havde lavet den til MIG. Når jeg sad der i stolen så sad jeg ofte og lavede fingerstrik - og believe it or not - det er faktisk det der har videreudviklet sig til det kunsthåndværk jeg laver idag. Det tænker jeg faktisk tit over, når jeg kigger på mine egne børn og prøver at opfange hvad de interesserer sig for. Paradisæblerne knytter sig til Palle, som boede skråt overfor os. En lille lyshåret og stilfærdig dreng. Hvis ikke vi gyngede på gyngerne ude foran mit hus, så krøb vi ind langs hækken i min have. Der var plantet træer og buske langs hækken, men man kunne lige snige sig ind i mellemrummet. Et af træerne var et paradisæbletræ. Vi spiste tonsvis af paradisæbler og engang imellem løftede vi stenen til den kloak eller hvad det egentligt lige var, der var ved siden af paradisæbletræet. Nogle gange var der en hvid larve i kloakken, den kunne vi bruge lang tid på at betragte. Essensen af disse stunder er, at jeg var i mit helt rette element. Jeg husker ingenting om hvilket tøj eller sko vi havde på - det var ligegyldigt. Vi havde heller ingen Ipad, telefon eller andre digitale apparater. Vi legede egentligt heller aldrig med legetøj, for hvad skulle vi med det, når vi kunne spise paradisæbler og følge med i den hvide larves liv. Jeg kan godt nogle gange blive ked af at børn i dagens samfund på mange måder er afskåret fra oplevelser som kan fæstne sig i bevidstheden fremfor på billeder. Senest fik jeg en mail fra den nye efterskole, hvor min datter er startet i søndags. Overskriften var 'Vigtig fra (skolens navn) Efterskole'. Min telefon havde været slukket et par timer, og samtidig havde vores læge ringet 3 gange. De to ting sammenholdt tror man jo at der er sket noget ganske forfærdeligt, men såmænd ej - heldigvis trods alt. Lægen ville bare flytte en tid vi havde booket. Og efterskolen - ja de ville gøre opmærksom på at jeg ikke havde underskrevet papirerne til samtykke til brug af billeder af børnene på diverse sociale medier. Jeg sad med 2. klasse på en bænk og spiste blommer og kiggede udover markerne og skoven, rystede på hovedet og tænkte: "There's something rotten in this world" (lettere inspireret af Hamlet). 

Det var et lille tilbageblik, men nu til:

Opskriften på Morgenbrød #1

Forarbejdet startede ved 2. klasses fødselsdag, hvor jeg lavede en ny version af Fødselsdagsbowle og stillede i køleskabet. 

Fødselsdagsbowle #2:

Det startede ude i haven, hvor jeg plukkede de næsten modne æbler. Jeg fjernede kernehuset og skar æblerne i skiver på vores pålægsmaskine (1 mm er passende). Jeg fyldte skålen næsten helt op med æble-skiverne. Jeg dryssede 32 g. citronsyre udover skålens indhold (det var lige den mængde der var i én pose). Derefter hældte jeg 1 liter vand og 1 kg sukker i en gryde og bragte det i kog, indtil sukkeret var smeltet og væsken var klar. Jeg tilsatte en ganske lille tår atamon og hældte så sukkervæsken udover æble-skiverne. Derefter dækkede jeg skålen til med en tallerken og stillede den i køleskabet.

Og så til selve morgenbrødet:

Den vigtigste ingrediens er Surdej og fremgangsmåden starter ligesom Surdejskage, dog vil jeg anbefale bagepapir i stedet for at smøre bradepanden med fedtstof. Jeg er selv meget glad for bagepapir af silikone, som kan bruges igen og igen. Det er også en del af vores forsøg på at blive fri for skrald. Der tages surdejs-stykker op med en grydeske. Surdejs-stykkerne lægges i bradepanden og flades ud, så de overlapper hinanden en lille smule. Dernæst hælder jeg solsikkeolie udover dejen og smører det rundt med en bagepensel. Så drysser jeg salt over - gerne med en saltkværn hvis du har det. Så tager jeg æbleskiver fra fødselsdagsbowle #2 og fordeler jævnt. Jeg har taget 12 skiver, jeg synes lige det var passende til størrelsen af bradepanden, men det er smag og behag om man vil dække dejen helt. Dernæst drysser jeg kanelsukker over både dej og æbleskiver. Så skal den bare bages i 25-30 minutter ved 200 grader almindelig ovn.

Vil du vide hvad der skal ske med det der er tilbage i bowlen, så gå til Fødselsdagsbowle #2.