Fødselsdagsbowle #2
Æblechips
Æbleeddike
Æblesirup
Idag holder vi fødselsdag sådan officielt for mig og 7. klasse, fordi det er weekend og vi har efterskolebarnet hjemme. Jeg havde fødselsdag igår og 7. klasse har fødselsdag i den kommende uge, men det er en vigtig del i opdragelsen af børnene herhjemme, at de lærer at bruge tid sammen som familie. Derudover er det min klare opfattelse at relationer skabes gennem nærvær og samvær - det er ikke noget der kommer alene pga. blodets bånd. I denne sammenhæng vil jeg gerne slå et slag for Kvantitetstid - og nej, det er ikke en stavefejl, det er et modtræk til det efterhånden gennemtærskede begreb kvalitetstid - men mere om det en anden gang.
Igår løftede jeg lidt af sløret for denne omgangs fødselsdagsbowle, så nu får i hele opskriften.
Det startede dagen efter sidste fødselsdag herhjemme, hvor jeg plukkede de næsten modne æbler ude i haven. Jeg fjernede kernehuset og skar æblerne i skiver på vores pålægsmaskine (1 mm er passende). Jeg fyldte skålen næsten helt op med æble-skiverne. Jeg dryssede 32 g. citronsyre udover skålens indhold (det var lige den mængde der var i én pose). Derefter hældte jeg 1 liter vand og 1 kg sukker i en gryde og bragte det i kog, indtil sukkeret var smeltet og væsken var klar. Jeg tilsatte en ganske lille tår atamon og hældte så sukkervæsken udover æble-skiverne. Derefter dækkede jeg skålen til med en tallerken og stillede den i køleskabet.
Den vigtigste ingrediens er Surdej og fremgangsmåden starter ligesom Surdejskage, dog vil jeg anbefale bagepapir i stedet for at smøre bradepanden med fedtstof. Jeg er selv meget glad for bagepapir af silikone, som kan bruges igen og igen. Det er også en del af vores forsøg på at blive fri for skrald. Der tages surdejs-stykker op med en grydeske. Surdejs-stykkerne lægges i bradepanden og flades ud, så de overlapper hinanden en lille smule. Dernæst hælder jeg solsikkeolie udover dejen og smører det rundt med en bagepensel. Så drysser jeg salt over - gerne med en saltkværn hvis du har det. Så tager jeg æbleskiver fra fødselsdagsbowle #2 og fordeler jævnt. Jeg har taget 12 skiver, jeg synes lige det var passense til størrelsen af bradepanden, men det er smag og behag om man vil dække dejen helt. Dernæst drysser jeg kanelsukker over både dej og æbleskiver. Så skal den bare bages i 25-30 minutter ved 200 grader almindelig ovn.
Æblechips
Til æblechips bruger jeg bageristen - har du flere riste og plads til dem i ovnen, så brug endelig så mange som muligt, så går det hurtigere. Jeg varmer ovnen op til 110 grader varmluft. Æble-skiverne fra skålen lægger jeg på bageristen - uden at de ligger ovenpå hinanden. Når ovnen er varm sættes bageristen ind i 45 minutter. Æblechipsene er lidt bløde når de er varme og skal tages af bageristen lige når de kommer ud af ovnen, for ikke at klistre fast, når de størkner. De lægges i en skål eller et glas - gerne med låg, så er man sikker på at de ikke bliver bløde, når først de er størknet. Det kan være en fordel at lade dem køle af på et stykke bagepapir, så de ikke klistrer sammen, før de lægges i glasset. Proceduren gentages indtil skålen er tom for æble-skiver.
Æbleeddike
Et af fokusområderne i dette skoleår er selvforsyning og fri-for-skrald. Derfor købte jeg for nylig en eddikemor hos Camilla Plum. Den bliver såmænd bare sendt med posten i et brev, ret simpelt. Så første del af den æblesaft der er i bowlen, når æbleskiverne er brugt til morgenbrød og æblechips, hælder jeg i den flaske, hvor min eddikemor er. Så stiller jeg flasken ind i køleskabet - uden låg, det er vigtigt. Når jeg så er ved at løbe tør for eddike, så fylder jeg min eddikeflaske op ved hjælp af en tragt og hælder ny saft på min eddikemor. Udover at eddike kan bruges til syltning, madlavning o.lign., så er det altså også ganske glimrende at bruge som skyllemiddel, vinduespudsemiddel, opvaskemiddel, afkalkning osv., så der er ingen undskyldning for ikke at have en flaske eddike stående.
Æblesirup
Idag skal vi så have pandekager, så derfor hælder jeg resten af saften i en gryde og koger den, indtil den har en passende konsistens som sirup. Så hælder jeg min æblesirup på en lille flaske - brug en tragt, så undgår du at halvdelen ligger på køkkenbordet.
Og så skal jeg igang med pandekagerne - men den opskrift må I få en anden dag.