16-12-2018

Æbleringe

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I den forgangne uge har vi pyntet vores juletræ og derfor vil jeg dele endnu en juletradition med jer.

Mens børnene har klippet og klistret, så har jeg samlet æbler i haven, fjernet kernehusene og skåret æblerne i skiver på 2 mm tykkelse. Til sidst skar jeg en revne i æbleringene, så de var lettere at sætte på træet. Derefter overtog børnene og pyntede vores juletræ med æbleringe.

Allerede næste dag var æbleringene tørret lidt ind og havde en dejlig smag af gran. En ægte jule-specialitet.

Hvis man ikke kan spise dem alle på én gang, kan man efter et par dage samle dem sammen i gamle marmeladeglas og gemme dem i køleskabet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

09-12-2018

Læsning

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

Læsning er en af de ting i undervisningen, som virkelig kan være udfordrende - både for børn og voksne. En af hovedårsagerne er at læsning er en aflæsning af abstrakte former, som ikke har nogen umiddelbar logik for udenforstående. Der er ikke noget i bogstaverne i ordet 'ko' som skaber en umiddelbar refleksion til en ko. Bogstaver er ikke billeder, det er abstrakte former. Når man har lært bogstavernes navne og lyde at kende, så begynder læsningen med at sætte lydene sammen til ord. Nogle er klar og motiverede til at læse, men andre er ikke - de er ikke på et sted i livet, hvor incitamentet til at begynde at læse er tilstede. For 5. klasses vedkommende viste nøglen sig at være 'Anders And Junior'. Så jeg købte i sin tid et Flipp abonnement, så han kunne læse sine yndlingsblade - nu læser han både faglitteratur på Faktalink.dk og skønlitteratur på Maneno App. Til mange af sådanne digitale værktøjer skal man bruge et uni-login. Hvis ens barn går i skole kan man få det udleveret af skolen, men hvis man er registreret hjemmeunderviser kan man få det gennem foreningen Fri Læring. 

Til 2. klasse, som er en fysisk aktiv type og ikke så interesseret i de aktiviteter, hvor man skal sidde stille, har vi været omkring flere muligheder, for at finde motivationen til at læse. Det letter undervisningen betydeligt, hvis barnet er motiveret. Seneste bud, som vi for tiden undersøger, er App'en Læseguld. Jeg fandt den i en gratis version i første omgang og tilsyneladende fangede det ham. Jeg vil dog nævne at når han sidder med den selv, så er det mere ordgenkendelse han benytter sig af. Så for de der vil afprøve den, vil jeg anbefale at man sidder sammen med barnet og får sat lyde på bogstaverne, så man opnår det egentlige fomål - nemlig at sætte lydene sammen.

02-12-2018

Julekalender

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

Så er det blevet tid til kalenderlys, adventskrans, julekalender osv. 

Her hos os er det en 3-i-1 løsning, som kan ses på billedet. Det kræver nok lidt nærmere forklaring. Julen er traditionernes - og dermed også normernes - højtid. Derfor var det umådeligt svært for mig at forene mig med alle de klassiske ting fra julen, da jeg måtte erkende at Familien Danmark, som jeg havde læst om i Lotte og Totte-bøgerne da jeg var barn, bare ikke var den familie jeg selv havde. Den helt rigtige følelse af gode minder ville ikke rigtigt forene sig med de klassiske juledyder. Derfor blev det mest af alt vigtigt for mig at skabe nogle minder som var VORES.

For 9 år siden, da jeg ventede mit fjerde barn, købte jeg derfor bogen Peters Jul og skrev datoer i bogen - fra d. 30. november til d. 6. januar (som er Hellig3Konger). Det blev årets julegave til børnene, som på det tidspunkt var 2, 4 og 6 år. Det har uden tvivl været den billigste gave rent økonomisk, til gengæld er det den gave som er blevet brugt allermest gennem årene og som virkelig har skabt juleminder, som er VORES.

Forrest i bogen står der skrevet;

Skanderborg 7. december 2009

Kære Rose

Amalie

Maximillian

"Den lille ny i maven"

Her er en julegave som kan holde resten af jeres liv og længere endnu. Jeg har skrevet dato i bogen ved versene, så den kan bruges som julekalender fra og med 30. november om aftenen og til og med Hellig3Konger (6. januar). Tanken er at man med bogen foregriber begivenhederne og dermed kan glæde sig dobbelt. 

Mange kærlige tanker

Mor

Den juleaften læste jeg bogen højt for børnene, min daværende mand, mine forældre og min bror, som alle var samlet hos os til jul. Året efter skulle bogen så for alvor tages i brug som den var tiltænkt og det viste sig at være en kæmpe gave til mig selv også. Jeg var på det tidspunkt blevet skilt og det var dermed blevet endnu tydeligere for mig at Lotte og Totte-bøgernes virkelighed bare overhovedet ikke havde noget med min virkelighed at gøre. Jeg købte lanternen med englene, som ses på billedet, i et supermarked - jeg havde ledt længe og fandt den helt tilfældigt. Så købte jeg lys som var til de almindelige dage, lys som var til adventssøndage, lys til juleaften, lys til nytår og lys til Hellig3Konger. De blev stillet rundt om lanternen og hver dag satte vi et nyt lys i lanternen og i skæret fra det lys læste jeg så i bogen. Hver dag starter vi fra starten og læser så længere og længere hver dag.

Som enlig mor til 4 (og nu 6) børn kan jeg blive mødt af diverse for-forestillinger, som egentligt handler om andre folks manglende refleksionsevne og ikke deres reelle kendskab til mit liv. Jeg VED det godt, men derfor kan jeg godt blive ked af det indeni, når folk velmenende træder ind over mine grænser med KÆMPE store stigmatiserende træsko på. Før jeg kommer med dagens eksempel vil jeg bede dig overveje:

"Hvor meget kender du reelt set til dine bekendtes økonomi?"

Mit svar er at det aner jeg da reelt ikke noget om, jeg kan kun have en formodning, men ikke en reel viden.

Og så til dagens eksempel på hvordan nogle mennesker velmenende glemmer at tænke sig om - med omtanke og refleksionsevne:

Jeg møder en person på gaden, som jeg kender. Vedkommende kommer hen og siger hej og starter sin sætning med:

"ja, det er ikke for at blande mig...."

og siger så:

"Jeg vil bare sige at der er ansøgningsfrist til julehjælp d. 5. december - du vil kunne komme i betragtning pga. antallet af børn"...????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeg er rystet - mildest talt - men kan kun sige at mine ældste børn skal holde jul hos deres farmor og farfar sammen med deres far. Og min skønne bror og hans dejlige kone har inviteret mig og mine 2 yngste børn til jul hos dem hvor vi bliver ca. 20 personer samlet. Derudover er julegaverne allerede købt - og der er stadig penge i pungen.

Og så bare et enkelt spørgsmål til eftertanke til den kære velmenende person:

"Vil det sige at du tænker at Mærsk McKinney Møller ville kunne komme i betragtning til at få julehjælp, såfremt han havde 6 børn......"

Jeg vil bare så insisterende komme med et opråb om, om folk ikke nok - bare engang imellem - vil tænke sig om - med omtanke.

Ovenpå sådan en oplevelse er det en lise at slutte dagen af med at læse for børnene af Peters Jul, hvor første vers lyder således:

Det er den danske moder,

hvem bogen bliver sendt;

og, hvorom vi vil bede,

det ved hun vist omtrent.

Når hun blot den vil vise

sin datter og sin pog,

da bliver rigt og prægtigt

hvert billed i vor bog,

og, dersom hun vil læse

den simple, ringe sang, 

ja, så får verset vinger

ved hendes stemmes klang;

thi end bestandig gælder

de gamle, gyldne ord:

Som Far kun få der findes,

men ikke een som Mor.

25-11-2018

Inddragelse

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampen om at få bogen "Godnat og Sov Godt" væk fra markedet er bestemt ikke slut, selvom debatten er stilnet lidt af i medierne. Fokus startede med at være på afbrænding af bøger, hvilket mest af alt var et mediestunt, for at få opmærksomhed. Jeg kan da i hvert fald for min del sige, at de eksemplarer jeg har opkøbt, har jeg stadig liggende, idet jeg også skal bruge dem i forbindelse med omskrivning af bogen. Men forleden dukkede der en debat op i programmet Deadline med to anerkendte eksperter på området, som tog bladet fra munden og slog helt fast at bogen ikke hører til i den kultur vi lever i idag. I den sammenhæng kom der en så fin udtalelse, som siden har siddet fast i min bevidsthed - nemlig den at ordet 'opdragelse' i det hele taget burde udskiftes med ordet 'inddragelse'. 

Nogle gange kan det være svært at sætte ord på det man selv synes er den største selvfølgelighed, når det falder udenfor normen. Det betyder ikke at man ikke har tænkt over de valg man tager, men blot at emnet ikke er blevet italesat og man derved har svært ved at kommunikere entydigt ud hvad essensen af ens valg er.

Jeg husker da jeg levede et ganske normativt liv med en kæmpe klump i halsen hver eneste dag, fordi jeg savnede børnene de mange timer jeg var væk og det på alle måder føltes forkert. Én dag satte jeg mig på køkkengulvet med børnene mens min daværende mand lavede aftensmad og jeg sagde:

"Der skal altså ske noget her - noget helt andet. Jeg ved ikke præcis hvad det er, det eneste jeg ved nu er, at jeg vil næsten hellere være artist i et cirkus og leve i en cirkus-skurvogn med børnene end jeg hver eneste dag vil bruge mange timer på at passe andres børn, mens en anden passer mine børn." 

Cirkus-livet var dengang det tætteste jeg kunne komme på en italesat leveform, som tog udgangspunkt i det jeg kalder Fælles Virke. Ordet Virke er et gammelt ord som egentligt betyder handling. Med Fælles Virke mener jeg dermed at man skal handle ud fra fællesskabet. Det giver selvværd at føle sig som en uvurderlig brik i det fælles puslespil. Jeg husker så tydeligt min egen tid i børnehave, hvor jeg af og til sad i sofaen og kiggede ud af vinduet, mens jeg tænkte:

"Hvad ER det dog mine forældre skal, som jeg ikke kan være en del af. Jeg har da prøvet at være med dem på arbejde og gør altid hvad de siger (sådan husker jeg det selv😀) og vil virkelig gerne gøre mit bedste for at hjælpe, hvis bare jeg fik lov".

Det var som udgangspunkt ikke fordi jeg følte mig utryg ved at være i børnehave - de voksne var søde, men jeg følte mig valgt fra og ikke god nok. Og jeg havde et kæmpe savn til mine forældre hver eneste dag. 

Derfor blev jeg så glad da jeg hørte en anerkendt ekspert sige, at ordet 'opdragelse' burde udskiftes med ordet 'inddragelse' - for det er lige præcis det der praktiseres herhjemme. Det er også det der gør sig gældende, når vi lige for tiden bruger weekenderne på at være i Tivoli Friheden. Har du lyst til at besøge os kan du komme forbi vores bod i Tivoli Friheden, som du ser på billedet. 🙂

18-11-2018

Frugtgrøds-klatkager

Næste

uges

plan

finder

du

HER

 

 

 

 

 

Nu er det vist tid til at få fyldt lidt opskifter på Selvforsynings-Madplanen.

Tirsdag er klatkage-dag, og den del er jo nok ret simpel, hvis man f.eks. har fået risengrød på grød-dagen. Men her om efteråret bugner træerne med æbler, så vi får meget ofte æblegrød med f.eks. müsli el. lign. ovenpå. Når man så har sådan en rest æblegrød, så kræver det lige lidt ekstra, for at kunne lave klatkager, til gengæld smager klatkagerne dejligt sødt af æble. Jeg har eksperimenteret mig frem til en rigtig god opskrift, som jeg vil dele med jer.

Ingredienser:

Frugtgrød

Havregryn

Vand

Majsstivelse

Mel

Olie 

Fremgangsmåden:

Første punkt er at få lavet grøden mere 'klatkage-venlig'. Det gør man ved at koge den op med havregryn og vand. Til 1 dl. grød bruges 1 dl. havregryn og 1 dl. vand. Når grøden får konsistens som havregrød er den klar til næste skridt.

Nu skal grøden blandes med bindemiddel, i form af majsstivelse og mel, som får klatkagerne til at blive faste. Til 200 g. grød skal der bruges 1 spsk majsstivelse, 1 spsk vand og 1 spsk mel. Majsstivelse og vand røres sammen i en skål, så tilsættes melet hvorefter der røres igen. Til sidst tilsættes grøden og det hele blandes godt sammen.

Sidste punkt er stegningen. Jeg steger dem i olie, men man kan også bruge smør. Panden skal varmes op til middelhøj varme, og derefter puttes der dejklatter på med en grydeske. Når varmen er gået igennem klatkagen, så den øverste side er let udtørret, er det tid til at vende klatkagen. Den skal ca. have 2 minutter på den anden side.

Nu er klatkagerne klar til servering med eller uden tilbehør efter eget valg.

Velbekomme